فهرست مطالب

مجله مطالعات اسلامی در حوزه سلامت
پیاپی 1 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نیکزاد عیسی زاده، عیسی عیسی زاده* صفحات 1-10

    گرایش های درونی هر انسانی نقش تعیین کننده ای در سلامت معنوی آن فرد و جامعه دارد. یکی از آن گرایش هایی که می تواند پیامد ناگواری برای سلامت و سعادت زندگی فردی و اجتماعی انسان به دنبال داشته باشد و او را از دستیابی به سلامت معنوی و زندگی سعادتمند دنیوی و اخروی بازدارد، دنیاگرایی است. برای نجات از این بیماری خطرناک، راهکارهای ارزشمندی از سوی آموزه های دینی ارایه شده است. پژوهش حاضر با هدف تبیین و تحلیل این پدیده بیماری زا، با بهره گیری از متون دینی علاوه برشناساندن عوامل پیدایش آن، چون جاذبه های لذت های دنیایی، ضعف ایمان و باورهای قلبی، فقدان آگاهی و دنیاگرایی حاکمان و نیز پیامدهای آن برسلامت معنوی مثل اندوه فراوان، فساد عقل، ذلت و خواری، کوردلی و فساد رفتار، راه کارهای درمان از آن را نیز ارایه نموده است.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، زندگی، دنیا، دنیا گرایی و دنیا داری
  • مهین چناری*، زهرا کاظمی زاده صفحات 11-22

    مفهوم سلامت دارای ابعاد گسترده ای نظیر ابعاد جسمی، روانی، اجتماعی، عاطفی، معنوی و... است که دستیابی به آن نیازمند شناخت و حفظ این ابعاد است. مقالد حاضر به بررسی نحوه دستیابی بد سلامت معنوی در پرتوی آموزه های قرآنی وسبک زندگی اسلامی میپردازد. در این مقاله که به  روش توصیفی تحلیلی است، یافته ها حاکی از آن است که سلامت فردی و جمعی و به ویژه سلامت معنوی، در فرهنگ متعالی اسلامی به عنوان یک ارزش مطرح شده است. نشانه های بنیادی سلامت معنوی در سه عنصر امنیت، سعادت و کرامت ظاهر می شود و چنانچه افراد بتوانند این نشانه ها را در مسیر زندگی خویش نمایان سازند، به مقام والای سلامت معنوی راه یافته اند. در آموزه های دینی و قرآنی راه کشف و تقویت سلامت معنوی، با عبادت و پرستش معبود حاصل می شود. زیرا عبادت نوعی مراقبه و استعلای وجود است که برای فعلیت بخشیدن به تمامیت خویش که همان خودشکوفایی است، معنا می گیرد. با توجه به این که سلامت معنوی محور اصلی سبک زندگی اسلامی است، از مهم ترین شاخه های سبک زندگی اسلامی، ایمان و عمل صالح است و برای رسیدن به حیات طیبه یا کامل ترین سبک زندگی اسلامی نیازمند هر دوی آنها خواهیم بود.

    کلیدواژگان: سلامت، سلامت معنوی، سبک زندگی اسلامی
  • محمود متوسل آرانی* صفحات 23-31

    در فرهنگ اسلامی، مراجعه بیمار به پزشک برای معالجه واجب است و امتناع پزشک از درمان نیز، علاوه بر حرمت، ضمان دارد. در مسیر درمان، از معاینه تا معالجه، پزشک تعامل نزدیکی با بیمار دارد و این امر اقتضا می کند اصول اخلاقی، فقهی و حقوقی به نحو درست مراعات شود. با بررسی متون اصیل دینی، به سه اصل تقوامداری، امانتداری، و حقیقت گویی می رسیم که مبنای اخلاقی بسیاری از تعاملات پزشک و بیمار است.تقوا، برترین فضیلت اخلاقی در قرآن کریم، و اولین توصیه امام علی علیه السلام به پزشکان است. تقوای حرفه ای نیز، بدون تقوای فردی حاصل نمی شود و پزشکی که نفس خود را کنترل نکند، حرفه اش برای او آفت می شود. تقوای حرفه ای اقتضا می کند که پزشک، خود را ملزم به شناخت و رعایت حلال و حرام الهی در نحوه درمان و ارتباط با بیماران بداند.جسم و راز بیمار امانتی است در نزد پزشک، و پزشک امین می داند هرگونه قصور در تشخیص یا درمان، خیانتی است به بیمار. بیان حقیقت برای بیمار یا همراهان او، از وظایف پزشک است، چنانکه رعایت راستی در صدور گواهی، از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا امروزه گواهی پزشک، ملاک رای دادگاه ها یا نهادهای مختلف مدنی و اجتماعی است.

    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، تقوای حرفه ای، فقه پزشکی، حقوق بیمار
  • عبدالجبار زرگوش نسب، سهیلا صحرانشین سامانی*، میثم دوستی پور صفحات 32-42

    دریافت غیر متعارف وجه بیش از تعرفه مصوب موجب رواج پدیده زیرمیزی شده است با توجه به اینکه درمان و طبابت از نظر فقهی واجب کفایی است، اخذ اجرت در مقابل آن بر اساس تعرفه های مصوب جایز است، ولی دریافت وجه بیشتر از آن حرام است. بررسی این موضوع گذشته از اهمیتی که از لحاظ فقهی و حقوقی دارد از نظر اجتماعی نیز به لحاظ گیر بودن افراد جامعه، مهم و نیازمند بازنگری است و با توجه به دلایل ذیل: اکل مال به باطل، رشوه، مخالفت آن با قانون و ایجاد هرج و مرج، تملک بیشتر از وجه تعرفه فاقد دلیل شرعی و حرام است؛ و هیچ گونه توجیهی برای مشروعیت آن وجود ندارد، علاوه بر آن مخالف با اخلاق پزشکی می باشد. این تحقیق با شیوه توصیفی تحلیلی ادله ومبانی حکم این پدیده را مورد بررسی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: تعرفه، حرمت، پزشک، بیمار، زیر میزی، درمان
  • زینب قربانی، ابراهیم خادم* صفحات 43-52
    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی آموزه های دینی اسلام و دیدگاه های دو مکتب طب سنتی ایران و طب رایج در خصوص اهمیت تغذیه نوزاد با شیر مادر انجام شده است.

    روش بررسی

    ابتدا داده ها با کلید واژه های مربوطه از آیات قرآن کریم، مجموعه های روایی و کتب معتبر طب سنتی ایران استخراج و سپس جستجو در پایگاه های علمی شامل Scopus، Science Direct و PubMedصورت گرفت. پس از استخراج داده ها، نتایج در قالب مفاهیم و جدول دسته بندی گردید.

    یافته ها

    درقرآن کریم در چندین آیه به موضوع تغذیه نوزاد با شیر مادر پرداخته شده و حتی بصورت جزیی به طول مدت شیردهی نیز اشاره نموده و آن را دو سال تمام دانسته است. شیر دادن مادر به فرزند همچنین در بسیاری از روایات بعنوان یک ارزش مورد تکریم قرار می گیرد. در طب ایرانی شیر مادر مناسب ترین نوع تغذیه برای نوزاد قلمداد و موکدا توصیه گردیده است کودک در دو سال ابتدایی زندگی تا حد امکان از آن بهره مند گردد. از دیدگاه طب رایج نیز تغذیه انحصاری با شیر مادر به صراحت و به طور قطعی، روش ارجح تغذیه نوزاد طی 6 ماه نخست زندگی بوده و سازمان بهداشت جهانی بر ضرورت ادامه تغذیه با شیر مادر در طول سال دوم زندگی نیز تاکید می کند.

    نتیجه گیری

    با بررسی هر سه دیدگاه مذکور چنین استنباط می گردد که تغذیه نوزاد با شیر مادر طی دو سال نخست زندگی از اهمیت ویژه و منحصر بفردی برخوردار بوده و با هیچ روش جایگزین دیگری قابل جبران نیست.

    کلیدواژگان: شیر مادر، Breastfeeding، الرضاعه، طب سنتی ایران
  • فاطمه خراشادی زاده، مرتضی رستگار* صفحات 53-62
    هدف

    سلامت معنوی که اخیرا به عنوان بعد چهارم سلامت در ارایه خدمات بهداشتی درمانی مورد توجه قرار گرفته است. سلامت معنوی براساس زمینه های فرهنگی و مذهبی هر جامعه ای تبیین می شود. تببین این موضوع براساس متون اسلامی نیز امری لازم است. این مطالعه شاخصهای سلامت معنوی را براساس سخنان امام رضا (ع) مورد بررسی قرار داده است.

    روش بررسی

    این تحقیق با تابعیت از روش اسنادی انجام شده است. به همین دلیل در این مطالعه به گرداوری اطلاعات سخنان ارزشمند امام رضا (علیه السلام) در خصوص 5 محور سلامت معنوی بیان شده در مطالعه خراشادی زاده و همکاران (1394) و ارجاعات تجربی سلامت معنوی توجه شده است. لذا در این مطالعه از متون دست اول و معتبر استفاده شده است. بدین معنی که با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی و براساس مطالعه خراشادی زاده و همکاران (1393)، با استفاده از کلیدواژه های امام رضا (علیه السلام)، سخنان، روایات به بازیابی سخنان امام رضا (علیه السلام) پرداخته و مستندسازی شد.

    یافته ها

    امام رضا (ع) ضمن توجه به اثر متقابل جسم و روح بر یکدیگر، بیانات ویژه ای داشته که در 5 محور خالق گرایی عاشقانه (ایمان، توکل به خدا، خشنودی و رضایت به مقدرات الهی، تسلیم در برابر دستورهای الهی، داشتن روح تعبد)، عقلانیت دینی (برخورداری از سلامت عقل، داشتن بصیرت و روشن بینی)، تعادل روانی (داشتن آرامش روانی)، وظیفه گرایی (انجام وظایف و تکالیف، بهبود روابط اجتماعی، توجه به حیات طیبه) و آخرت نگری (انجام دادن واجبات، دوری از محرمات، انجام حسنات) قابل ارزیابی است.

    نتیجه گیری

    سلامت معنوی در کلام امام رضا (ع) تفاوتهای اساسی با سلامت معنوی براساس دیگر فرهنگها دارد. لذا جامعه علوم پزشکی براساس کلام رضوی، برای دستیابی به سلامت جسمی بیماران ضروری است تا به اثر متقابل جسم و روح توجه داشته و به ارجاعات تجربی سلامت معنوی برای ارتقا و ارزیابی سلامت معنوی توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، روح، امام رضا (ع)، جامعه پزشکی
  • محمدرضا حاتمی* صفحات 63-72

    با نگاه متعالی به گرایش جنسی انسان، این گرایش مانند نیاز به خوردن و آشامیدن نیست بلکه گرایشی در مرتبه نیازهای بالاتر مانند صمیمیت و آرامش جای دارد و البته نیازمند صحت و سلامتی می باشد.از جمله تدابیر قرآنی مهم در زمینه چگونگی تامین سلامت جنسی، سامان دهی گرایش جنسی است. پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این سوال است که شیوه سامان بخشی غریزه جنسی جهت سلامت جنسی در قرآن کریم چگونه است. روش تحقیق، توصیفی تحلیلی است که هدفش جمع آوری، دسته بندی، توصیف و تحلیل مفاهیم مرتبط با «گرایش جنسی» در آیات قرآن کریم می باشد. یافته های پژوهشی حکایت از این دارد که سلامت جنسی در صورتی تحقق می یابد که گرایش جنسی سامان یابد و بر اساس آیات قرآن کریم، ساماندهی گرایش جنسی، نیازمند سه راهکار تعادل جویی انرژی جنسی، خودمهارگری جنسی و پاسخ دهی جنسی می باشد.

    کلیدواژگان: سلامت جنسی، خودمهارگری جنسی، پاسخ دهی جنسی، تعادل جویی جنسی
  • وجیهه نامی، حسن نامدار* صفحات 73-81
    مقدمه

    خواب یک پدیده پیچیده و مهم در سلامت انسان و یکی از آثار قدرت و تدبیر خدای جهان آفرین است که منشاء تامین انرژی و نیرو می باشد. اختلال خواب از مباحث مهم پزشکی است. امروزه خواب تحت تاثیر شرایط خاص اجتماعی از حالت طبیعی خارج شده که می تواند تهدیدی برای سلامت جامعه باشد.

    هدف

    با توجه به اهمیتی که خواب در سلامت جسمی و روحی انسان دارد؛ سعی شده تا با استفاده از آثار موجود در مجموعه طبی دیجیتالی مرکز تحقیقات علوم قرآن، حدیث و طب، به ضرورت خواب شب و آداب مربوط به خواب در آموزه های دینی پرداخته شود.

    روش ها

    روش مطالعه در این پژوهش توصیفی و براساس رویکرد کتابخانه ای بوده که با مراجعه به کتاب های مختلف علمی و مذهبی موجود در مجموعه طبی دیجیتالی مرکز تحقیقات علوم قرآن، حدیث و طب و همچنین سایت های مختلف به رشته تحریر درآمد.

    یافته ها

    دانش امروز بشری بر اهمیت خواب، به ویژه خواب شب، تاکید دارد. خواب مایه آسایش و تجدید قوا می باشد. بهترین خواب در شب و به ویژه در ساعات اولیه اتفاق می افتد. خواب روز مضر و در بعضی مواقع مهلک است. مطالب فوق در متون طبی اطباء و آیات و روایات موجود در آثار طبی مجموعه دیجیتالی آمده و در آموزه های اسلامی به آن ها سفارش شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیقات دانشمندان تا کنون صحت و دقت علمی بخشی از مطالب تصریح شده در طب سنتی و منابع دینی در مورد خواب را روشن و مورد تاکید قرار داده است. برای حفظ سلامتی باید شب زودتر خوابید و از خواب روزانه مگر به مقدار کمی در زمانی خاص پرهیز نمود. برای ارتقای کیفیت مناسب خواب توجه به آداب توصیه شده برای خواب در کتب طبی و دینی لازم است

    کلیدواژگان: خواب، طب ایرانی، آموزه های اسلامی، سلامت
|
  • Nikzad Eisazadeh, Eisa Eisazadeh * Pages 1-10

    Each person’s inner tendencies has a crucial role in his spiritual health. Worldliness is a tendency which has serious consequences for the health and bliss of people’s both individual and social life and impede them from the attainment of spiritual health and a blissful life. There are too many valuable solutions to this problem in our religious teachings. In this article, by using religious texts, my main intention is to explain and analyze this disastrous phenomenon from two viewpoints: first, the determination of key factors cause worldliness, for instance: attractions of earthly pleasures, weakness of faith and the prevalence of ignorance and materialistic opinions amongst politicians and decision-makers. Second, the recognition of unfavorable consequences of worldliness for spiritual health such as distress, mental illness, abasement, corrupt behavior, and finally the solutions to this catastrophic disease.

    Keywords: Spiritual health, Life, world, Worldliness
  • Mahin Chenari*, Zahra Kazemizadeh Pages 11-22

    The concept of health has wide dimensions such as physical, mental, social, emotional, spiritual, etc., which requires the recognition and preservation of these dimensions. The present paper survey how to achieve spiritual health underthe Quran teachings and Islamic lifestyle. In this paper, which method is DesceriptiveEvolutional study, findings suggest that individual and collective health, and especially spiritual health, have been raised in a transcendental Islamic culture as a value. Signs of spiritual health appear in the three component includes security, felicity and dignity, and if individuals can reveal these signs in their path to their lives, they have come to the forefront of spiritual health. In the religious and Quran teachings, The way of discovering and strengthening spiritual health is through worship of the goddess. Because worship is a kind of meditation and Upgrade yourself, which is meat to act as an integral part of itself, which is itself a Self-fulfillment. Considering that spiritual health is the main axis of Islamic lifestyle, one of the most important indicators of Islamic lifestyle is faithfulness and good practice, and we will need both of them to achieve the hayate-tayyebeh or the most completeIslamic lifestyle.

    Keywords: Health, Spiritual health, Islamic lifestyle
  • Mahmoud Motavassel Arani* Pages 23-31

    In Islamic culture, the referral of a patient to a physician is obligatory for medical treatment, and the refusal of the physician of treatment has a warranty, in addition to Forbidden. On the way of treatment, from examination to treatment, the physician has close interaction with the patient, which requires that the principles of ethics, jurisprudence and law be properly observed. By examining genuine Islamic texts, we have three principles of Pietism, Bailment, and Telling the Truth that are the basis of many of the physicianpatient interactions. Piety, the highest ethical virtue in the Holy Qur'an, and the first recommendation of Imam Ali (A.S) to doctors. Professional piety is also not achieved without individual vigilance, and a medicine that does not control one's own soul will be hurt for him.Professional piety requires that the physician be required to recognize and adhere to the lawful and divine prohibitions on how to treat and communicate with patients. The body and secret of the patient are trusted to the doctor, and the physician knows that any failure in diagnosis or treatment is a betrayal of the patient. Expression of the truth to the patient or his fellows is a doctor's duty, as the right to issue a certificate is of great importance, because today the doctor's certificate is the criterion for the judgment of the courts or various civil and social institutions.

    Keywords: medical ethics, professional piety, medical jurisprudence, patient rights
  • AbdulJabbar Zargooshnasab, Soheila SahraneshinSamani*, Meisam Doostipour Pages 32-42

    Receiving unusual fees from patients, i.e. charges which are higher that the rate approved by the government, has become a widespread phenomenon. This ever-growing issue has turned into a challenge with which patients and medical community are faced. However, some doctors consider it as an offensive and ugly behavior. According to Islamic jurisprudence, treatment of patients and doing medical work is obligatory in cases of non-sufficiency (if there are enough people to do it, other people do not have the religious duty to do it). So, acquiring fees to do it is permitted based on the rates approved by the Islamic government and enforcing higher charges is forbidden. Investigation of this issue is important not only from a jurisprudential and legal perspective but also from a social aspect since the individuals in the society are faced with this challenge. Requiring higher-than-normal charges from patients is forbidden by the laws of Islam for the following reasons: using capital that has been earned through insufficient work, it is an instance of bribery, it is against the national laws and it creates chaos in the society. There are not any reasons to consider such an act permissible. In addition, it goes against ethics in medicine. This study adopts a descriptive-analytical method to investigate the above-mentioned issue.

    Keywords: patient-care rates, prohibition, doctors, patients, bribery, treatment
  • Zeinab Ghorbani, Ebrahim Khadem* Pages 43-52
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the teachings of Islam and the Iranian traditional medicine and prevalent medicine points of view on the importance of breastfeeding.

    Materials and Methods

    At first, the data were extracted from the relevant Quranic verses, reliable collections of hadith and books of Iranian traditional medicine (ITM). Then prevalent medicine were searched in scientific databases such as Scopus, ScienceDirect and PubMed. Afterextracting the data, the results were classified in terms of concepts and table.

    Results

    In the Holy Qur'an, several verses have focused on breastfeeding andtheappropriate length of breastfeeding has been considered for two full years. Breastfeeding is also considered as a worthy value in many hadiths.In ITM, breast milk has been considered as the most appropriate type of nutrition for the infants and recommended to continuation the breastfeeding in the first two years of life as much as possible. From the viewpoint of prevalent medicine, exclusive breastfeeding clearly is the preferred method of feeding the infant during the first six months of life, and WHO emphasizes for continuation of breastfeeding during the second year of life.

    Conclusion

    Taking into account all three perspectives, it is concluded that the feeding of the infant with breast milk in the first two years of life is of special and exclusive importance and cannot be compensated by any alternative form of nourishment.

    Keywords: Breastfeeding, Teachings of Islam, Iranian Traditional Medicine (ITM)
  • Fatemeh Khorashadizadeh, Morteza Rastegar* Pages 53-62
    Objective

    Recently, spiritual health is the fourth health domain. Spiritual health is based on cultural and religious context. It is necessary to exploring this concept based on Islamic literature. This study was conducted to explore empirical referent of spiritual health based on Imam Reza's speech.

    Methods

    A descriptive study based on literature review was conducted. Thus, based on Khorashadizadeh & et al (2016), this study was retrieved Imam Reza' speech in religious literatures. First hand and valid religious literatures retrieved by searching database and religious software using Imam Reza, speeches, love to creator, Duty- based life, religious rationality, psychological balance, afterlife.

    Results

    Imam Reza has focused on interaction between body and soul and has special statement in 5 domains: love to creator (faith, trust in God, satisfaction ordained of God, submission to divine instructions, having the spirit of devotion), religious rationality (the enjoyment of sanity, having a vision and clairvoyance), mental (psychological comfort of having), task-oriented (tasks and assignments, improving social relationships, according to the pure life) and focused on the hereafter (doing obligations, prohibitions to avoid, doing good deeds) to evaluate spiritual health.

    Conclusion

    Spiritual health based on spiritual health is very different from other cultures. Thus, Based on Imam Reza's statements, it is necessary that the medical society in Iran pay attention on interaction between body and soul and empirical referents to promote and assess spiritual health.

    Keywords: Spiritual health, soul, Imam Reza's statements, Medical society
  • MohammadReza Hatami* Pages 63-72

    Sexual health in Quran, emphasizing regulating sexual desireA heightening look at human’s sexual desire, it is clear that this desire is different from that of thirst and hunger for it is among superior needs such as: passion and equanimity, which requires health and soundness. One of the criterion regarding this matter in Quran is regulating sexual desire.In this study the way of regulating sexual desire is investigated according to Quran. It is an analytical-qualitative research with the purpose of categorizing, description, and analysis of Quranic thoughts toward ‘sexual desire’. The findings implies that sexual health depends on regulating it according to Quranic verses. This includes three methods sexual equilibrium, sexual abstinence, and sexual satisfaction.

    Keywords: sexual health, sexual abstinence, sexual satisfaction, sexual equilibrium
  • Vajihe Nami, Hasan Namdar* Pages 73-81
    Introduction

    Sleep is one of the power works and decree of the goddess of the universe. Which is the source of power and energy.These days, it has come out of the natural state under the influence of certain time conditions which can be a threat to the health of the community.

    Goal

    Given the importance of sleep for human physical and mental health, was tried to pay to the necessity of night's sleep and its related approach to religious teachings by using digital Medicine Collection of Research Center of Quran, Hadith and Medicine’s Sciences.

    Methods

    The method of study in this research is descriptive and it is based on library approach which was written by referring to various scientific and religious books that are in the works of the digital Medicine Collection of Research Center of Quran, Hadith and Medicine’s Sciences and different sites.

    Findings

    The human knowledge these days, emphasizes the importance of sleep, especially night's sleep. Sleep provides comfort and rejuvenation. The best sleep is at night especially in the early hours. Sleep in the daytime is harmful and sometimes fatal. The above materials are listed in the medical texts, verses, hadiths that are in the medical works of digital collections and they has been ordered in Islamic teachings.

    Conclusion

    Sleep is a comfort and regeneration. The Best sleep happens at night and especially in the early hours of the night. Daytime Sleep is harmful, and in some cases it is fatal. So, all critters should sleep at night and during the day, they must pay to try and provide livelihoods. It is better to adhere to sleep rules to improve sleep quality.

    Keywords: Sleep, Iranian medicine, islamic teachings, Health